Termen van de Japanse Candles analyse methode - Japansecandlespuntnl

Ga naar de inhoud

Termen van de Japanse Candles analyse methode

Japanse Candles termen uitgelegd

Heeft u al een abonnement op de Gratis Beursbox Nieuwsbrief? U kan hieronder inschrijven!REAL BODY
De real body is de 2-dimensionale rechthoek die ontstaat door het verschil tussen de openingskoers en sluitingskoers van de handelsdag. De real body zal zwart zijn op dagen dat de markt lager sluit dan de opening. De Real Body is wit als de sluiting boven de openingskoers valt.
UPPER AND LOWER SHADOWS
De upper shadow is de verticale lijn getekend vanaf de top van de candlestick's real body tot de hoogste koers van de dag. De lower shadow is de verticale lijn getekend vanaf de onderkant van de candlestick's real body tot de laagste koers van de dag.

--------------------------------------------------------------------------------

SPECIALE CANDLESTICKS

LONG DAY (lange dag)
Een candlestick met een lange dag is er één waar we een groot verschil zien tussen openingskoers en slotkoers, vooral vergeleken met gemiddelde resultaten van de afgelopen 5 tot 10 handelsdagen.
SHORT DAY (korte dag)
Een candlestick die geldt als korte dag/short day is er één waarbij er weinig verschil tussen openings en slotkoers zat. Ook hier vooral gezien in vergelijking met de gegevens uit de laatste 5 tot 10 handelsdagen.
MARUBOZU
Een marubozu candlestick is er één zonder (of met heel kleine) upper en lower shadow. Bij een witte candlestick houdt dit in dat de openingskoers tevens de laagste koers was en de hoogste koers tevens slotkoers. Bij een zwarte candlestick is de open de hoogste koers en het slot is de laagste koers van die dag of periode.
SPINNING TOP
Een spinning top is een candlestick met een kleine real body en lange upper en lower shadows.
DOJI
Een doji is de meest extreme vorm van een spinning top. Het ontstaat als de real body zo klein is dat er slechts een streep overblijft (Openingskoers en slotkoers zijn nagenoeg gelijk). Een long legged doji heeft lange upper en lower shadows. Een gravestone doji heeft een lange upper shadow en geen lower shadow. Een dragonfly doji heeft geen upper shadow en een lange lower shadow. Een four price doji heeft geen upper of lower shadows (Zowel open, high, low, and close zijn gelijk).
STAR
Een star is een kleine real body die met een gap boven of onder een lange candlestick van de vorige dag is ontstaan.
UMBRELLA and INVERTED UMBRELLA
Een umbrella (paraplu) is gelijk aan een dragonfly doji: een kleine real body zonder upper shadow en een lange lower shadow. Een inverted umbrella is gelijk aan de gravestone doji: een kleine real body met een lange upper shadow en geen lower shadow.

--------------------------------------------------------------------------------

ANALYSE TERMEN
INDICATOR  
Een indicator is een groep candlesticks (één tot vijf stuks) die tegemoet komt aan een aantal van te voren gestelde criteria. Deze criteria kunnen zijn, een eerdere trend; real body en/of shadow lengte; lange en korte dagen; opening and slot gaps; etc. Samenwerkend met iedere indicator is er een trend. (bullish of bearish) en een patroon (trendomkeer of voortzetting) die zich op /in de korte termijn moet manifisteren.  
TREND  
De term trend wordt gebruikt voor een globale beweging van een waarde van een aandeel over een bepaalde periode. Als de aandelenkoers sterk stijgt in een korte periode is er sprake van een bullishe trend. Als de aandelenkoers sterk daalt noemen we het een bearishe trend.

In candlestick charting wordt de eerdere trend gebruikt als criterium voor het identificeren van de meeste indicators. De methode die daarvoor gebruikt wordt is de Three Line Break graph; een techniek die erg handig werkt bij candlestick charting.  
PATROON  
Als een indicator is herkend, wordt er een patroon aan gekoppeld. Dit patroon kan een Voortzetting zijn, betekenende dat het aandeel in bijvoorbeeld een bullishe trend zit en ook zal blijven, of als een aandeel in een bearishe trend zit zou het moeten blijven dalen. Als het patroon een Trendomkeer is, houdt dit  in dat als het aandeel nu bullish is, het straks bearish zal zijn, of andersom  
BETROUWBAARHEID  
Betrouwbaarheid is een term die we gebruiken om in grote lijnen aan te geven hoe adequaat indicatoren zijn bij gebruik om een korte termijn indicatie van de richting te krijgen. Sommige indicatoren zijn, uiteraard, definitiever dan anderen (Vooral indicatoren met drie of meer dagen met daarbij stars of marubozus hebben een hogere betrouwbaarheid en geven meer kans op succes). We hebben een verdeling gemaakt naar Laag, Middelmatig en Hoog, gebaseerd op hun succes in het verleden.  
FREQUENTIE
Hoe vaak zult u normaal gesproken een patroon tegenkomen. Het zal deels liggen aan de markt  waarin we zitten. In een Bull markt zult u minder bearishe signalen tegenkomen. Wat ik heb gedaan is drie keer een half jaar uit de grafiek van de AEX "geknipt". Kwam ik een patroon niet of slechts één keer tegen dan heb ik het als "laag" bestempeld. Twee tot vijf keer was Middelmatig en meer dan vijf keer was Hoog.
Dan komt u in de beschrijvingen toch nog tussenvormen tegen, dat zijn die gevallen die ik dan toch vanuit mijn ervaring hoger inschat dan ze uit mijn beperkte test tevoorschijn kwamen.  
 
--------------------------------------------------------------------------
GEBRUIK VAN KLEUREN  
KLEUREN
Het is mogelijk om de candles in meerdere kleuren te laten verschijnen. Zwart of rood als de dag lager is gesloten ten opzichte van de dag ervoor, Blauw of Groen als de dag hoger werd gesloten ten opzichte van de dag ervoor. Dit geeft u nog meer inzicht over hoe beleggers de handelsdag ervaren hebben en u kunt snel in de grafiek een overzicht van de verschillende dagsituaties krijgen.

Op deze pagina treft u een visie over Japanse Candlestick Analyse aan. Geenszins willen we hiermee een mening als "waar" of onwaar" aangeven. Geen enkele methode is feilloos.

Leest u ook onze disclaimer nog eens goed na. In de Beursbox nieuwsbrief treft u vrijwel dagelijkse de meest recente analyses aan.
Contact
Japanse Candles / Pro Gain B.V.
Sint Oedenrodesweg 41
5681 PH BEST, Nederland
+31(0)629067997
tom@lassing.nl
KvK: 17254080
Terug naar de inhoud